Το θυμάρι είναι ένα είδος πολυετούς βοτάνου της οικογένειας της μέντας (Lamiaceae). Είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και καλλιεργείται ευρέως για τις μαγειρικές και ιατρικές του χρήσεις. Το θυμάρι είναι γνωστό για τα αρωματικά του φύλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως γαστρονομικό βότανο για να αρωματίσουν διάφορα πιάτα, όπως κρέατα, σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες. Εκτός από τις μαγειρικές του εφαρμογές, το θυμάρι χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία, όπως οι αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.